De Macht van Tijd

In 2006 was Hua Wei een van de belangrijkste kandidaten om de apparatuur te leveren voor een landelijk crisiscentrum in Sri Lanka. De communicatie verliep moeizaam en de haastig ingevlogen Australiër die het systeem alsnog aan de man moest brengen kwam te laat. Voor de technologie hadden we het niet hoeven laten, maar de communicatie tussen de vele internationale betrokkenen zou veel te wensen over hebben gelaten. Toch begrepen we toen al: Hua Wei, een bedrijf om in de gaten te houden.

In 2006 zagen we al dat China langzaam maar zeker de Europeanen en Amerikanen uit de markt aan het drukken waren. China kreeg steeds meer grip op de infrastructuur in het strategisch gelegen Sri Lanka. Later, toen China de vlag hees voor de nieuwe zijderoute, het OBOR project, beseften velen in het Westen pas hoe China de kaas van het brood had gegeten.

Maar al die tijd werkten de Chinezen aan iets veel groters, iets dat hen nog veel meer macht zou verschaffen: een virtuele zijderoute. Een route die loopt via onze mainframes, routers en mobiele telefoons. De virtuele vlag is in China allang gehesen en wij wrijven het slaapzand uit onze ogen.

Eigenlijk is er niets nieuws gebeurd. Bedrijven als Cisco, Microsoft en Apple zaten al onder onze huid. Alleen: de Chinezen hebben de tijd. Veel tijd. Geen kwartaalcijfers en verkiezingen. En dat is hun grootste troef.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail