Geduldig Geld

Op de OBOR Top in Beijing vorige week licht China een tipje van de sluier op van zijn lange termijn beleid om via ontwikkelingsinvesteringen de globalisering naar zijn hand te zetten. De One Belt, One Road (OBOR) is de nieuwe zijde route die China verdere welvaart en stabiliteit moet brengen. De Chinezen werken al decennia aan het ontwikkelen van deze handelsroutes en zorgen er voor dat de honderdtal landen die op de routes liggen tot hun vriendenkring gaan behoren. ‘Wie zich wilt ontwikkelen moet andere helpen ontwikkelen’ zei Confucius en het buitenlands/economisch beleid van China is doordrenkt van dat gedachtegoed.

Sri Lanka ligt op de belt en is daarmee onderdeel van de road. Hambatota was ooit een stoffig plaatsje in het zuid-oosten van het eiland. Het is de plaats waar de voormalig president Mahinda Rajapaksa vandaan komt. Tijdens diens bewind transformeerden de Chinezen Hambatota in een moderne havenstad met een internationale luchthaven. Daarmee kregen de Chinezen, in de achtertuin van India, een prachtige pleisterplaats op de route van grondstofrijke Afrika naar China. De rol van China is steeds groter geworden in Sri Lanka en daarmee de rol van de traditionele handelspartners kleiner. Met name het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en ook Nederland kregen te maken met een assertief Sri Lanka dat zich, gesterkt door hun nieuwe Chinese vrienden, ging afzetten tegen koloniale machten die hun de les lazen over de effectieve strijd die zij voerden tegen de Tamil terroristen. Opdrachten die eerder aan Europese bedrijven gegund werden gingen naar Chinese bedrijven. Niet in de laatste plaats vanwege zeer lange betaaltermijnen. Chinees geld blijkt geduldig te zijn.

Het is slechts een van de vele voorbeelden van Chinese diplomatie¬†en onverzettelijkheid. ‘China first and China great again!’ President Xi Jinping zal het ongetwijfeld denken, maar nimmer uitspreken. Hij weet dat op de lange termijn China vrienden nodig heeft en vrienden deel je in je welvaart, ook al is het uit eigen belang. De relatie met vrienden is onverdeelbaar. Die is goed of niet-bestaand; er zit niets tussenin. En daar is Geduldig Geld voor nodig. Geld, veel geld, dat langer dan tien jaar uitgezet wordt. Eerst bij de vrienden zelf en nu ook bij multi laterale instellingen zoals de nieuwe Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). OBOR, lange tijd in aanleg en versluierd is al vergevorderd. Ongetwijfeld is de volgende Zijde Route een virtuele. Bedrijven als Hua Wei (129 op de Fortune Global 500 lijst) staan al aan de basis van menig complex en essentieel communicatienetwerk, ook in Nederland.

Geduldig Geld. Jammer dat wij er zo weinig van hebben.

Fragmenten uit Do we have a deal? Onderhandelen in andere culturen.

Meer: janvincentmeertens.com

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail